
Vergi Borcu Nedir? Hangi Borçlar Yapılandırılır?
Devlet, kamusal hizmetlerde kullanmak üzere bireylerden, kurumlardan ve kuruluşlardan derli toplu olarak vergi alır. Trafik ve idari para cezası, gelir vergisi gibi ödemeler, devletin tahsil ettiği borçlar olarak tanımlanır. Ve-rgi borcu, resmî bir beyanname vasıtasıyla her sene belirli tarihlerde duyurulur. Beyannamenin sonrasında tespit edilen borcun belli bir vakit içerisinde ödenmesi gerekir. Borç ödemelerinin ihlal edilmesi halinde ise ver-gi sahibine belirli cezai yaptırımlar uygulanır.
Gerçek ve tüzel şahıslar, vergi borcundan kaynaklı cezai yaptırımla karşılaşmamak amacıyla derli toplu bir şekilde ödeme yapmaya ilgi etmelidir. Borçlarını ödeme noktasında problem yaşam sürdüren ve-rgi mükellefleri amacıyla oluşturulandırma kararı ehemmiyet teşkil eder. V-ergi borcu oluşturulandırma kararı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) doğrulusunda yürürlüğe konur. Bu bağlamda borç sorgulama ve ödeme yöntemleri gibi konular ile alakalı lüzumlu bilgiye sahip olmak mühimdir. Ve-rgi borcu oluşturulandırma vakitciyle alakalı bütün ayrıntıları sizin amacıyla açıkladık.
Hangi Borçlar Yapılandırılabilir?
Türkiye Büyük Millet Meclisi, senenin belirli vakitlarında ve-rgi ödemelerinde oluşturulandırmaya gider. Meclis kararıyla sağlanan bu ödeme kolaylığı, ver-gi borcu tespit edilen bütün vatandaşları ve tüzel şahıslari ilgilendirir. Gerçek ve tüzel şahıslar amacıyla ve-rgi borcu oluşturulandırma detayları merak hususudur. Ve-rgi borcu oluşturulandırması kapsamında kabul edilen borçlar ise söz hususu sene içerisinde alınan karara göre farklılık gösterir. Fakat genelde oluşturulandırmaya dâhil edilen vergi türleri şu şekilde sıralanır:
Henüz kesinleşmemiş ya da dava vakitcinde olan idari para cezaları
Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredileri
Askerlik cezaları
Nüfus cezaları
Trafik cezaları
Otoyol ve köprülerden kaçak geçiş ücretleri ve cezaları
Gümrük cezaları
Sosyal Emniyet Kurumu (SGK) doğrulusunda takip edilen sigorta primleri
Belediyelere, il özel idarelerine ve bakanlıklara ait borçlar, oluşturulandırma vakitcine dâhildir. Listede sıralanan ödemelerin yanı sıra gelir, gümrük, emlak ve motorlu taşıtlar vergileri de oluşturulandırma kapsamına alınabilir. Yılın belli vakitlarında oluşturulan planlamaler, söz hususu borçlarda farklılık yaratabilir.
Vergi Borcu Yapılandırılır mı?
Devlet, gerçek ve tüzel şahıslardan yasai yöntemlerle her sene kamusal hizmetlerde kullanmak hedefiyle vergi alır. Gelir, emlak, motorlu taşıtlar gibi vergiler, devlet doğrulusunda bir beyanname ile duyurulur. Ve-rgi borcu tespit edilen mükelleflerin tespit edilen vakit kapsamında ödemelerini yapması zorunludur. Söz hususu ödemelerin ihlal edilmesi halinde ise borç miktarına ve çeşidine bağlı olarak gerçek ve tüzel şahıslara detaylı cezai yaptırımlar uygulanır. Borç mükelleflerinin cezalarla karşılaşmamak adına vergi borçlarını derli toplu olarak ödemesi ehemmiyet teşkil eder.
Ver-gi borcu oluşturulandırma, ödeme noktasında zorluk yaşam sürdüren gerçek ve tüzel şahıslara sağlanan bir kolaylıktır. Yapılandırma, vergilerin belli bir oranda silinerek kalan ana borcun taksitler hâlinde ödenmesidir. Ver-gi borcu tespit edilen mükellefler, oluşturulandırmaya giderek tespit edilen takvim aralığında ödemelerini gerçekleştirir. Ve-rgi borcu tespit edilen herkes, oluşturulandırma vakitcinden faydalanabilir. Bahsi geride bıraktığımız taksitlendirme prosedürü amacıyla devlet dairelerinden ya da internet üzerinden talepte bulunmak mümkündür.
Vergi Borçları Silinebilir mi?
Ve-rgi borçlarının silinmesi fakat birtakım hâllerde mümkündür. Bu noktada borçla alakalı vakitaşımı hususu gündeme gelir. Söz hususu borç vakitaşımına uğradığı takdirde ortadan kalkar. Ve-rgi borcunun silinmesi manasına gelen terkin, şu hallerde yürürlüğe konulur:
Doğal afet: Mükellef, bir natural afet nedeniyle vergi kapsamı içerisindeki varlıklarını kaybederse borcu silinir.
Tahsil imkânsızlığı: Yapılan takip neticesinde ödeme amacıyla tahsilin imkânsız ya da giderlerin alacaktan çok bulunduğu hallerde vergi borcu ortadan kaldırılabilir.
Ve-rgi affı: Devletin çıkarmış bulunduğu yasa ile verginin cezası ya da borcun tamamı son erebilir.
V-ergi hukukuna göre devlet ile mükellef arasında uzlaşma sağlandığı takdirde alakalı borçların tamamı ya da bir alanı ortadan kalkabilir. Uzlaşma, ve-rgi uyuşmazlıklarını mükellefin ve devletin mutabakatı neticesi süratli bir şekilde neticesi kavuşturur. Böylece yargının verilen karar neticesinde gerçek ya da tüzel bireylerin borcunun kaldırılması söz hususu olabilir.
Vergi Borcu Yapılandırması Neden Önemlidir?
Ver-gi borcu oluşturulandırma, devlete ödenmesi gereken ücret hususu ile alakalı zorluk yaşam sürdüren şahıslar ve kurumlar yönünden ehemmiyet teşkil eder. Söz hususu prosedür yardımıyla taksitler hâlinde borç ödemelerini gerçekleştirmeniz mümkündür. Vergi borcu nedeniyle mahkeme vakitci yaşamamak isteyen şahıslar, oluşturulandırma yoluna gidebilir. Hem de sahip olunan borca oluşturulan faiz cezasını ödememek amacıyla de ver-gi oluşturulandırması üstünlük sağlar. Ver-gi borcu oluşturulandırma üstünlükleri ise şu şekilde sıralanır:
Mevcut v-erginin aslına bağlı olan cezalar silinir.
Mevcut ver-ginin aslına bağlı olmayan cezaların yarısı silinir.
Ödenmesi gereken borcun gecikme faizi ve zammı gibi ücretler ortadan kalkar.
Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) aylık değişim seviyesine göre tespit edilen faiz ödemesinden yararlanılabilir.
Devlete ödemekle yükümlü bulunduğu ücreti aksatmak istemeyen gerçek ve tüzel şahıslar amacıyla oluşturulandırma prosedürü mühim faydalar sağlar. Borçtan kaynaklı bütün mümkün cezai yaptırımlardan kurtulabilmek adına da oluşturulandırmadan faydalanabilirsiniz. Bahsi geride bıraktığımız prosedürün sonrasında ilk taksitte borcun bütününün ödenmesi hâlinde ise faiz indirimi almaya hak kazanmak mümkündür.
Borç Yapılandırmasına Kimler Başvurabilir?
Ver-gi borcu tespit edilen bütün şahıslar, kurumlar ve kuruluşlar özetle herkes oluşturulandırma prosedürü amacıyla müracaat yapabilir. Mükellef konumunda tespit edilen gerçek ve tüzel şahıslar, ve-rgi borçlarını taksitlendirmek hedefiyle prosedürlere başlayabilirler. Bu bağlamda mükellefler düzmece fatura planlama gibi konulardan cezalı olsalar bile vergi borcu oluşturulandırma müracaatı yapma hakkına sahiptir. Cezaya muhatap olan ver-giler üzerinden prosedür gerçekleştirmek mümkündür. Söz hususu borçlar arasında motorlu taşıtlar ve etraf temizlik vergisi gibi ödemeler yer alır.
Ver-gi borcu oluşturulandırma müracaatını mirasçılar ve kefiller de yapabilir. Hem de limited şirket ortaklı ve yasai temsilciler gibi gerçek şahıslar de sahip olunan borçlarda oluşturulandırmaya gidebilirler. Bu şahıslar amme borçlusu sasenedıkları amacıyla söz hususu prosedürde yalnızca mesul oldukları ödeme tutarı ehemmiyete alınır. Bahsi geride bıraktığımız gerçek şahıslar, oluşturulandırma yardımıyla borcun tamamını ödemekle yükümlü değildirler.
2023 Vergi Borcu Yapılandırma Nasıl Yapılır?
Ver-gi borçlarını oluşturulandırmak isteyen gerçek ve tüzel şahıslar, bu prosedürü internet üzerinden gerçekleştirebilirler. Ver-gi başka bir söyleyişle maliye borcu oluşturulandırma amacıyla bireylerin, kurumların ya da kuruluşların ilk olarak ödemeleri gereken ücreti sorgulamaları gerekir. Yapılan sorgulama prosedürü sonrasında ise meydana bir borç çıkmışsa taksitlendirmeye izin verilir. Hem de oluşturulandırma amacıyla vergi affının da içerisinde bulunulan senede çıkmış olması zorunludur.
Vergi borcu oluşturulandırma prosedürü amacıyla gerçek ve tüzel şahıslara belirli bir tarih aralığı sunulur. Bu şahıslar söz hususu vakit aralığı içerisinde şahsen ya da elektronik posta yolu ile talepte bulunabilirler. Yapılandırma isteği amacıyla vergi dairelerine dilekçe göndermek gerekir. Bahsi geride bıraktığımız dilekçeyi fiziki ya da sanal ortamdan alakalı kuruma iletmeniz mümkündür.
Ve-rgi borcu oluşturulandırma prosedürünü direkt olarak internet vasıtasıyla yapabilirsiniz. Bu prosedür amacıyla ilk olarak Gelir Dairesi Başkanlığı sitesine giriş yapmanız gerekir. Siteye girdikten sonra ise ‘’İnternet V-ergi Dairesi’’ ekranı üzerinden istenilen bulgular sırayla doldurulur. İletişim, adres ve şahsi bulgulari, söz hususu forma kusursuz bir şekilde girdikten sonra ise oluşturulandırma müracaatını yapabilirsiniz. Yapılandırmak dilediğiniz borcu ve alakalı vergi dairesini seçerek prosedüre devam etmeniz mümkündür. İşlemin son adımında ise söz hususu forma onay sunarak oluşturulandırma müracaatını tamamlayabilirsiniz.