hava 10° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 28,8917 % % -0.11
EURO 31,2352 % % -0.44
GRAM ALTIN 1.876,33 % % -0,44
ÇEYREK A. 3.067,79 % % -0,44
BITCOIN 1.261.697 % 4.088
SON DAKİKA
Google News

VEGAN VE VEJETARYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Son Güncelleme :

24 Şubat 2023 - 17:35

VEGAN VE VEJETARYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Peki vegan ve vejetaryen arasındaki farklar nelerdir?

Bu soruyu cevaplamadan evvelce gelin vegan ve vejetaryenin kim olduğuna bakalım: Vejetaryen, temel olarak et yemeyen insanın, geri kalan insanlık doğrulusunda tanınan kod adıdır. Hayvanların yok olmasına karşı oldukları amacıyla etten uzak durabildikleri gibi lezzetini sevmediği amacıyla et yemeyen birine de gayet vejetaryen denilebilir.

Vejetaryenler kendi arasında üçe ayrılır. Hayvansal besin olarak yalnızca yumurtanın tüketildiği ovo vejetaryenler, potansiyel bir cana kıyıldığı fikrine sahip olup yumurta tüketmeyen, hayvansal besin olarak yalnızca süt ve süt ürünleri tüketen lakto vejetaryenler ve her ikisini de tüketebilen -çoğunluk grubu- lakto ovo vejetaryenler.

Vegan ise et endüstrisine tamamıyla karşıdır. Hayvansal bütün besinleri reddettikleri gibi hayvan kökenli başka bütün ürünleri de reddederler. Hayvanlar üstünde tecrübe yapılarak elde edilen ilaç, makyaj ürünleri, kürk, deri ve yün gibi ürünleri de kullanmazlar. Hayvanlara dair her türlü sömürü ve zulmün bütün biçimlerine karşıdırlar.

vegan

Bütün bu bulgular ışığında vegan ve vejetaryen arasındaki farkı özetlemeye çalışalım: Vejetaryenler beslenme biçiminde farklılık yapar, veganlar ise yalnızca beslenme değil, bütün hayat biçimlerinde farklılığa gider. Vejetaryenler ait oldukları sınıfa göre (ovo vejetaryen, lakto vejetaryen, lakto ovo vejetaryen gibi) birtakım hayvansal ürünleri tüketmeyi seçebilirler, veganlar ise bütün hayvansal ürünleri olası mertebe hayatından çıkarır, bünyesinde hayvansal ürün sarfedilen ya da hayvan tecrübeleri yapılarak üretilmiş şahsi bakım ürünlerini, kıyafetleri ve hem de ilaçları tüketmeyi reddederler.

Veganlık namacıyla artıyor?

Veg-nlar, yalnızca hayvan haklarını değil doğayı da düşünen insanlardır. Çünkü et ve süt ürünlerinin üretimi amacıyla sudan elektriğe, yeşil alandan mahsulata çoğu kaynak kullanılıyor. Dolayısıyla, bu ürünlerin kullanımının azalması tabiata da katkı sağlıyor.

Vegan olmak günah mı?

Çevrenizde et yemeye kuvveti yetmeyen bir yoksul varsa, bunun ihtiyacını karşılamalısınız, ister kurban keserek, ister kasaptan et alarak. Zekatınızı vermiş olsanız bile bu yükümlülük sizden düşmez. Bunun dışında Vegan olmanızda rastgele bir sakınca yoktur.

Vejetaryenler yumurta yer mi?

Vegan ya da katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler. Veganlar bal dahi yemezler. Semi vejetaryenlik: Genel bir vejetaryen yeme modelidir. Sadece et, balık ve kümes hayvanlarını kimi zaman tüketirler.

Vejetaryen amacıyla et yemez?

İlk kez 1842’de kullanılmaya başlanan vejetaryen sözcüğü, Latincede “sağlam, canlı, hayat dolu” manasına gelen vegetus sözcüğünden gelir. Bazı insanlar hayvanları yemek amacıyla beslemenin ve hatalı olduğunu düşünürler ve bundan ötürü et yemezler.

Frutaryen ne yer?

Dünyada frutaryenizm (fruitarianism) olarak anılan beslenme biçimine sahip frutaryenler, yalnızca et ve et ürünlerinden, hayvanlardan elde edilen ya da hayvanlar üstünde test edilerek hazırlanan ürünlerden uzak durmakla kalmıyor, aynı vakitte sebzeleri de hayatlarından çıkarıyorlar.

Frutaryen ne demek?

Frutaryen kelimesi, meyve manasına gelen fruit kökünden türetilen bir kelime. Frutaryen beslenme ise tamamıyla meyvelerle beslenmek manasına geliyor.

Yumurta yiyemiyorum onun yerine ne yiyebilirim?

Yumurtaya seçenek protein zengini 8 besin

Somon. Belki tüketmeye çok alışık olduğumuz bir balık türü değil somon. …
Kefir. Yapısı itibariyle hem süt hem de yoğurda benzetilebilen kefirin yemeklerden smoothie’lere kadar kullanım kısmı bir hayli geniş. …
Fıstık ezmesi. …
Karides. …
Mercimek. …
Kabak çekirdeği. …
Süzme peynir. …
Ton balığı

YASAKLANDINIZ!..