hava 10° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 28,8917 % % -0.11
EURO 31,2352 % % -0.44
GRAM ALTIN 1.876,33 % % -0,44
ÇEYREK A. 3.067,79 % % -0,44
BITCOIN 1.261.697 % 4.088
SON DAKİKA
Google News

PIRASANIN BİLİNMEYEN FAYDALARI

Son Güncelleme :

04 Mayıs 2023 - 21:40

PIRASANIN BİLİNMEYEN FAYDALARI

Pırasanın Faydaları

Lezzetiyle soğana benzetilen pırasa, Türk mutfağında daha çok zeytinyağlı yemeğiyle bilinir. Pırasaya oluşturulan soğan yakıştırması gerçekte hatalı değil. Pırasa, soğan ve sarımsak ile Alliaceae familyasından gelir. Kokuları ile ilgi çeken bu sebzeler çiğ ve pişirilerek tüketilme özelliğine sahiptir. Pırasaya keskin keyfini ve aRomasını veren yüksek sülfür bileşiğidir. Pırasa, bedeni kanserden korumadan inflamasyondan uzak tutmaya kadar pek çok yararı olan bir gıdadir. Vitamin ve mineral zengini bu sebze, allium sebze cinsidir. Hem yaprakları artık yeşil kısımları hem de baş artık beyaz alanı yenir.

“Pırasanın faydaları nelerdir?” diye hesaba katıldığında ilk olarak akla kilo vermeye yardımcı bulunduğu gelir. Bu, son derece olağan. Çünkü pırasa kalori bakımında düşüktür. 100 gramı 61 kalori olan pırasa, bu amaçla diyet listelerine emniyetle eklenir. 100 gram pırasanın gıda değerleri şu şekildedir:

14.2 gram karbonhidrat
1.5 gram protein
0.3 gram yağ
1.8 gram lif
1666
12 miligram C vitamini
0.5 miligram manganez
0.2 miligram B6 vitamini
2.1 miligram demir
28 miligram magnezyum
59 miligram kalsiyum

Besleyici olan pırasanın faydaları şu şekilde açıklanabilir:

Kansere Karşı Kalkan

Pırasanın kanseri önlemede büyük bir destekçi bulunduğu bu sebzenin hala en çok araştırılan faydalarından biridir. Pırasadaki bileşenlerden biri olan inülinin bitkilerde enerji depolanmasını sağladığı ve nişasta gibi karbonhidratların yerine geçtiği bilinir. İnülinin DNA’yı mutasyonlara karşı koruyarak bu sayede kansere engel bulunduğu belirtilir. Hem de allium cinsi sebzelerin tüketilmesinin prostat kanserinden korunmada tesirli bulunduğu söylenir. Yine sülfenik asit yapan allisin içeriği, bedenin kansere namacıyla olan serbest radikallerin yayılmasını nötralize eder. Kaempferol içeriği ise bedendeki oksidatif gerilimi azaltan bir antioksidandır.

Kalp Sağlığının Koruyucusu

Pırasadaki flavonoidler, kalp hastalıkları tehlikesini düşürmeye yardımcı olur. Flavonoidler, tansiyon ve kolesterol seviyeleri üstünde olumlu tesirler yaratır. Burada gene kaempferolün tesiri vardır. Folat içeriği pırasayı, kalp sağlığı amacıyla yararlı bir gıda yapmaya yetebilir. Folat, kandaki homosistein civarını düşürerek kalp krizi ve felç gibi risklerinin önlenmesinde tesirlidir. Polifenol de sahibi olan pırasa bu içeriğiyle kan damarlarını ve hücreleri oksidatif hasardan korur. Sonuç olarak kalp sağlığını korumaya destek olur. Kükürtlü içerikli bir sebze olan pırasa, kolesterol seviyelerinde de iyileşme sağlayabilir.

Hamilenin Destekçisi

Folat, sıhhatli bir hamileliğin de olmazsa olmazı. DNA emilimine ve hücre bölünmesine yardımcı olan folat, düşük tehlikesini düşürerek doğum eksikliklerinin önüne geçilmesini sağlamada destekçidir. Allium sebzeleri ve meyveleri erken doğum tehlikesini düşürebilir.

Kan Şekerini Düşürebilir

Araştırmalar, pırasanın içerdiği kükürt ve flavonoidlerle yüksek kan şekerini düşürmede iyi bir potansiyele sahip bulunduğunu gösteriyor. Bünyesinde tespit edilen yüksek lif içeriği yardımıyla de kan şekerinin artmasına öğünlerde engel olur. Hem de antioksidanlar da beta hücreleri ve pankreası serbest radikallere karşı korur. Böylece oksidatif gerilim azalırken diyabetik sorunlerin meydana çıkmasının engellenmesine yardımcı olabilir.

Kilo Vermeye Çalışıyorsanız Pırasa Yiyin

Pırasanın düşük kalorili ile diyet arkadaşı bir sebze bulunduğu basitçe söylenebilir. Pırasa, uzun vakit aç olmama sağlar. Çiğ pırasanın faydaları denilince bu özelliği daha çok öne çıkar. Çünkü pırasanın çiğ olarak tüketildiğinde daha uzun vakit tok tuttuğu düşünülür. Yüksek lifli gıdalerin tüketilmesi sindirimi daha uzun sürse de acele acıkmanın önüne geçer. Lif içeriği ilaveten metabolizmayı güçlendirir, kalori yakılmasını artırır ve enerji seviyelerini korur.

Bağırsakları Mutlu Eder

Lifli gıdaler, bağırsaktaki yararlı bakterileri besleyen prebiyotikler yönünden zengindir. Prebiyotikler bilindiği üzere probiyotik denen sıhhatli bakterilerin hayatı amacıyla elzemdir. Prebiyotikler ilaveten gıda emilimini artırırarak da sağlığa mühim bir katkıda bulunur. Yine pırasa, geçirgen bağırsak ya da sızıntılı bağırsak olarak tanınan bağırsak belirtisinde iltihabı azaltmada yardımcı olur. Hem de kabızlık gibi sorunleri da yüksek lifli gıdalerle da tedavi etmek mümkündür.

Enfeksiyona Karşı Savaşır

Pırasanın antiseptik tesir oluşturarak bedendeki inflamasyonu tedavi edici tesiri bulunduğu bilinir. Pırasadaki A vitamininin de gene oksijen taşıyan ve enfeksiyonla savaşan kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin gelişimini destek verdiği unutulmamalıdır.

Cildi Yenilemeye Yardımcı

Vücutta A vitaminine dönüşen, bir diğer söyleyişle A vitamininin öncül formu beta-karoten pırasada yer alan pigmenttir. A vitamini, hücresel yenilenmeyi sağlar ve cildi temizler.

Kemikleri de Düşünür

K vitamini zengini pırasa, osteoporoz (kemik erimesi) karşısında da kuvvetli bir savaşçıdır. Araştırmalar, K vitamininin kemikleri güçlendirdiği ve kalça kırığı gibi kemik erimesiyle oluşabilen riskleri düşürdüğü söylüyor.

Gözlerin Yaşlanmasına Engel Olur

Pırasa, lutein ve zeaksantin olmak üzere iki karotenoid içerir. Karotenoidler, bedende retinole artık A vitaminine dönüşürler ve retinada pigment oluştururlar. Bunlar gözleri korur ve düşük ışıkta bile görmeyi sağlar. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu artık sarı nokta hastalığı ve katarakttan korunmada tesirlidirler.

Böbrek Sorunu Olanlar Dikkat!

Pırasa, oksalat sahibi olan bir sebze olarak safra kesesi ya da böbrek sorunleri şahıslar amacıyla aşırı tüketilmesi sorun olabilir. Çünkü bu bireylerin beden sıvılarında oksalat birikmesi sahip olunan halinde sorunlere yol açabilir. Böbrek ve safra kesesi sorunleri yaşayanlar pırasa tüketmeden evvelce kesinlikle hekime danışmalıdır.

YASAKLANDINIZ!..