hava 12° Orta
DOLAR 19,0540 % % 0.13
EURO 20,5095 % % -0.63
GRAM ALTIN 1.211,97 % % -0,66
ÇEYREK A. 1.981,56 % % -0,66
BITCOIN 548.289 % 1.217
SON DAKİKA
Google News

KORUYUCU AİLE NEDİR ?

Son Güncelleme :

24 Şubat 2023 - 17:08

KORUYUCU AİLE NEDİR ?

Koruyucu Aile Nedir? Koruyucu Ailenin Şartları Neler?

Koruy  cu aile olmak amacıyla bekar ya da evli olman, çocuk sahibi olman ya da olmaman mühim değil. Bir toplumsal mesuliyet bilinci ve içerisinde taşıdığın annelik/babalık sevgisiyle, lüzumlu nitelikleri taşıdığın takdirde bu yola girebilirsin.

Sen de “Koruycu aile olmak istiyorum.” diyen o sevgi ve mesuliyet dolu kalplerden biriysen; koruycu ailenin şartları neler, nasıl bir müracaat sürecinden geçmen gerekiyor ve bu işin ne tür zorlukları var, bilmen gereken bütün detaylara değindik!

koruyucu aile

Koruyucu aile nedir?

Çeşitli sebeplerden ötürü biyolojik ailesinin yanısıra kalması olası olmayan çocukların yetiştirilme sorumluluğunu, eğitimini ve bakımını kısa ya da uzun süreli, ücretli ya da gönüllü olarak devlet kontrolü altında üstlenen şahıslara ya da ailelere koruyucu aile deniyor.

Bunu koruycu annelik sıfatıyla tek başına yapan kadınlar da var. Fakat tek ya da çift olarak bu yola girmen mühim değil; sonuçta sen bundan sonra bu çocuğun ailesi olmuş oluyorsun.

Koruyucu aile bakım modelleri neler?

Koruyucu ailenin 4 çeşidi var. Bunlar;

Akraba ya da yakın etraf koruycu aile modeli,
Geçici koruyucu aile modeli,
Süreli koruycu aile modeli,
Uzmanlaşmış koruycu aile modelidir.

Koruyucu aile nasıl olunuyor?

Koruyucu aile olmak amacıyla izlemen gereken adımlar sırayla şöyle:

Başvuru,
Evrak hazırlama,
İnceleme ve onay,
Çocukla eşleşme ve uyum sağlama,
Sözleşme imzalanması,
Çocuğun teslimi,
İzleme ve denetim.

Koruycu aile müracaatı nasıl yapılıyor?

Koruycu aile olmak amacıyla yaşadığın şehirdeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvurabilirsin. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının internet sitesi ve e-Devlet üzerinden de müracaat yapabilirsin. Eğer evliysen müracaatyu eşinle beraber yapman gerekiyor.

Koruyucu ailenin şartları neler?

Koruyucu aile olmanın şartları şöyle:

T.C. vatandaşı olmak,
Devamlı Türkiye’de ikamet ediyor olmak,
25-65 yaş arasında olmak,
En az ilkokul mezunu olmak,
Düzenli gelire sahip olmak,
Çocuğun öz anne-babası ya da vasisi olmamak.
Bu işin bir de manevi ebatı var. Dolayısıyla kimler koruycu aile olabilir, sorusunun yanıtı da mühim. Bütün bu şartların dışında; bir çocuğa şefkatli, sabırlı, hoşgörülü davranıp sevginle onun hayatında bir fark yaratacağına inanıyorsan koruycu aile olmak amacıyla en uygun bir adaysın.

Fakat şayet akraba koruycu aile modelini istiyorsan, yaş ve eğitim koşullarının şayetlendirildiği bir sosyal araştırmaden geçmen gerekiyor.

Koruyucu aile olmak amacıyla gereken evraklar neler?

T.C. kimlik numarası,
1 adet vesikalık fotoğraf,
Öğrenim halini gösteren onaylı belge,
İş, gelir ve sosyal emniyet halini gösteren onaylı belge örneği,
Adli sicil belgesi,
Çocuğun bakımını, eğitimini ve psikolojisini etkileyecek ya da ona zarar verecek düzeyde fiziksel ya da ruhsal engel ve bulaşıcı bir hastalığın olmadığını gösteren, devlet ya da üniversite hastanelerinin alakalı bölümlerinden hekim raporu,
Eğer beraber yaşadığın diğer şahıslar varsa bu bireylerin ruhsal rahatsızlığı ya da bulaşıcı hastalığı olmadığına dair rapor ve adli sicil kaydı bulunmadığına dair belge.
Bunlara ek olarak küçücük dipnot verelim:

Eğer evliysen aynı belgeler eşin amacıyla de isteniyor.
Sosyal araştırma sürecinde teşhis edilen hallere yönelik olarak ailenizi daha iyi tanımak amacıyla diğer belgelere de gereksinim duyulabiliyor.
Koruycu aile olma sürecinin devam ettiği her 2 senede bir ve bunun yanı sıra aileye katılan bir üye olması dahilinde her şahıs amacıyla hekim raporuyla adli sicil belgesinin yenilenmesi gerekiyor. Bu hale göre tekrar prosedür yapılıyor.