hava 10° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 28,8968 % % -0.08
EURO 31,2093 % % -0.52
GRAM ALTIN 1.875,33 % % -0,49
ÇEYREK A. 3.066,17 % % -0,49
BITCOIN 1.273.925 % 5.153
SON DAKİKA
Google News

KALP KRİZİ ANINDA NELER YAPILMALI ?

Son Güncelleme :

22 Şubat 2023 - 9:40

KALP KRİZİ ANINDA NELER YAPILMALI ?

Kalp Krizi Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey…

  • Kalp Krizi Nedir?

  • Kalp Krizi Bulguları Nelerdir?

  • Kalp Krizi Nasıl oluşur ?

  • Kalp Krizi Nedenleri?

  • Kalp Krizi ne Kadar Sürer ?

  • Kalp Krizi Anında Ne Yapılmalı ?

Kalp Krizi Nedir?

Tıptaki adı ile “miyokard enfarktüs” olarak tanınan kalp krizi halk arasında korkulan rahatsızlıklardan biridir. Pek çok şahıs “Kalp krizi nedir?” sorusuna cevap ararken, birçoğu da “Kalp krizi namacıyla olur?” sorusunu merak eder. Kalp krizi, kalbi besleyen koroner damarların tıkanması ve bunun neticesinde da kalbin kas dokusunu hasar gördüğü haldur. Kesilen kan akışı, kalbin ciddi oranda zarar görmesine namacıyla olur. Bu amaçla doğru ve saatinde araya girmek ile damarların açılması ve kalp dokusu kaybının önlenmesi gerekir.

Kalp Krizi Bulguları Nelerdir?

Kalp krizinin hafif ya da ağır pek çok sendromu olabilir. Bu amaçla “Kalp krizi bilgilerı nelerdir?” sorusuna verdiği cevaplar ile en asli kalp krizi bilgilerı anlaşılabilir. Kalp krizi yaşamış bir bireyin hissettiği birincil sendrom kuvvetli göğüs ağrısıdır. Göğüs kafesi ardında resmen bir ağırlığın çöktüğü ve baskı yapıcı bir ağrıdan söz edilebilir. Bu tür bir ağrı, soluk alıp verme ya da hareket etme ile azalma ya da artış göstermez. Ağrı aynı vakitte çene, sırt, omuz, kol, karın ya da boyuna da yayılabilir. Bazı hallerde sağ kol uyuşması kalp krizi sendromu bile olabilir. Bazı hallerde ise sol el parmak uyuşması kalp krizi ile ilişkilendirilebilmektedir.Kalp krizi bilgilerı ne kadar sürer hususu da merak edilenler arasındadır. Genel olarak kriz ağrısı lüzumlu araya girmek yapmadan geçmez.

kalp krizi

Kalp krizi bilgilerı arasında:
Mide bulantısı ve kusma,
Ani soğuk ter basması,
Baş dönmesi,
Sıkıntılı genel hal,
Çabuk yorulma,
Nefes darlığı,
Kalp ritim sorunu da yer almaktadır.
Kalp krizi sendromu süregelen tanınanin aksine her vakit kuvvetli ve ani göğüs ağrısı şeklinde meydana gelmeyebilir. Bazı insanlar, dikkat çekici şikayetler oluşmadan sessiz ve saklı kalp krizi geçirebilir (bilhassa şeker hastalığına sahip olanlar). Erkeklerde kalp krizi bilgilerı, bayanlara göre değişik olabilir. Amerikan Kalp Derneği’nin araştırmalarına göre sırt ya da çene ağrısı, soluk darlığı, kusma ve bulantı kalp krizi yaşamış erkeklerde daha sık görülmektedir. Buna rağmen bayanlarda kalp krizi bilgilerı daha çok göğüs kafesi odaklıdır. Erkeklerde bu hal göğüs kafesine baskı ile başlar ve kola doğru yayılır.

Kalp Krizi Nasıl Oluşur?

Kalp krizinin altında yatan asli namacıyla damar duvarına biriken kolesterole bağlı meydana gelen plakların yırtılmasına bağlı meydana gelen pıhtıdır. Bu hal neticesinde damar tıkanarak kalp kasının kan gereksinimi karşılanamamaktadır. Kalp kası hücreleri ölmeye başlayarak tıkalı bölümde kalp kası fonksiyonunu kaybetmektedir. Her geride bıraktığımız saniye kaybedilen kalp kası hücresi demektedir. Dolayısıyla kalp krizine erken araya girmek hayati dikkate sahiptir.

Kalp Krizi Nedenleri?

Kalp krizi amaçlari içerisinde en mühim nokat, kolesterol plaklarının arter duvarına birikmesi (ateroskleroz) dir. Bu hal neticesinde damar duvarlarında sertleşme meydana istikbal ve arter iç kanalı daralacaktır. Daralan damarlar bedene yeteri kadar kan akışı sağlayamazsa, kalp kasına yeterli oranda oksijenli kan gidemez. “Kalp krizi namacıyla olur” sorusuna verilebilecek başka cevaplar arasında sıhhatsız beslenme, aşırı stres, kalıtsal yatkınlık ya da sigara öncelikli amaçlar olarak sayılabilir.Pek çok insanlar koroner damarlara yağ ya da plak birikimi seneler süresince sessiz şekilde devam eder. Üst üste eklenen faktörler vakit içerisinde damarların tıkanmasına namacıyla olurken, bilhassa sigara tüketimi bu hususta süratlendirici tesir olarak rol oynar. Sigara kullanan bayan ve erkek fark etmeksizin kalp krizi riski 3 kat daha fazladır.Kalp krizinin başka bir sebebi de kötü kolesterol olarak tariflenen LDL oranının yüksek olmasıdır. Bu tür kolesterolü en alt civarda tutmak amacıyla işlenmiş et (salam, sucuk, sosis), kırmızı et, midye, kalamar, kızartma, sakatat, krema, mayonez, tam yağlı mamüller ve tereyağı gibi gıdalardan uzak durulması gerekir.Şeker hastalığına sahip olmak da kalp krizi tehlikesini artırabilir. Yapılan incelemelera göre, şeker hastalığı tespit edilen bireylerin daha sık kalp krizine yakalandıklarını meydana koymaktadır. Şeker hastalığı, damar duvarlarındaki esnekliği yok eder, kandaki pıhtılaşma civarını artırır ve damar iç yüzeyindeki hücrelerin daha basit hasar almasına namacıyla olur. Bunların yanı sıra fiziksel tesirnlik azlığı ve sıhhatsız beslenme gibi haller da eklenince kalp krizi riski meydana çıkar.

Kalp krizinin başka amaçlari şu şekilde sıralanabilir:
Yüksek tansiyon (hipertansiyon),
Obezite,
Fiziksel tesirnlik azlığı,
Doğuştan getirilen kalp hastalıkları,
Yaş (bayanlarda >55, erkeklerde >45).

Kalp Krizi Ne Kadar Sürer?

Göğüste yanma ve sıkışma hissi, solgunluk, terleme ve soluk darlığı, kalp krizinin ilk bilgilerı arasındadır. Bu bilgiler şayet kalp damarı tam tıkanmış ise saatler boyu devam edebilir, lüzumlu araya girmek yapılmadan ağrının geçmesi çok mümkün değildir. Eğer damar tam tıkanmamışsa, damarda daralma mevcutsa 10-15 dakika kadar kuvvetli göğüs ağrısı şeklinde kendini göstermektedir. Kalp krizi ne kadar sürer diye merak edenler, bu bilgilerı takip etmeli ve bilgiler gördüğünüz andan itibaren alınması gereken önlemleri doğru ve süratli şekilde almalıdır.

Kalp Krizi Anında Ne Yapılmalı?

Kalp krizi derhal ne yapılmalı sorusu, pek çok şahıs amacıyla hem kriz derhal kendisi amacıyla hem de yakınları amacıyla ehemmiyet taşıyan bir konudur. Kalp krizinin ilk ve en kuvvetli işareti olan göğüs ağrısı, baskı ve yanma şeklinde başlar ve ardından boyun ve kola doğru yayılır. Sırtta ve alında soğuk terleme başlar. Arada sırada kuvvetli bilgiler ile birlikte meydana çıkan kalp krizi, kimi vakit de hafif bir rahatsızlık şeklinde görülebilir. Bu esnada ağrı hareket etmekle artar, dinlenmekle azalsa da tamamıyla geçmez. Yarım saatten uzun sürebilir ve soğuk terleme ile mide bulantısı eşlik edebilir. Bu amaçla hafif ya da kuvvetli göğüs ağrıları her vakit dikkate alınmalıdır.Kalp krizi derhal anlar ile yarışılır. En kısa sürede bir sıhhat birimine ulaşmak gerekir. Kalp krizi yaşamış şahıs katiyen kendi başına hastaneye gitmemeli, merdiven çıkmak gibi daha çok oksijen gerektiren hareketleri gerçekleştirmekten kaçınmalıdır. Hem kendiniz amacıyla hem de çevrenizdeki kalp krizi yaşamış şahıslar amacıyla alabileceğiniz ilk önlemler bunlar olabilir:
Kalp krizi bilgilerınden biri başladığı ilk yapılacak iş profesyonel yardım çağırmaktdır. Yani derhal 112 aranmalıdır.
Eğer yalnızsanız ve telefonunuza yakın bir yerde ise ambulansı ve yakınlarınızı arayarak haber verin.
Üzerinizdeki kravat ya da gömlek gibi kıyafetlerin yaka kısımlarını gevşetin/açın.
Kalp krizi ilkyardım gerektiren bir hal olduğundan, yanınızda tecrübeli biri varsa yardım isteyin. Birey ilkyardım eğitimi almamışsa, size araya girmek etmesine izin vermeyin ve ambulansı aramasını isteyin. Kalp krizi yaşamış şahıs ne kadar yakınınız olursa olsun ilkyardım eğitiminiz yoksa siz de araya girmek etmemelisiniz.
Mümkünse pencere ve kapıları açarak ortamın bol oksijenle dolmasını sağlayın.
Kalp krizine araba kullanırken yakalanırsanız, derhal aracı kıyıya çekin ve yardım isteyin.

YASAKLANDINIZ!..