
Amerikan Merkez Bankası (FED) nedir ne iş yapar? Yükselirse veya düşerse ne olur ?
Forex, borsa ya da kripto para yatırımcısıysanız muhtemeln FE-D kelimesini duymuşsunuzdur. Finans piyasaları yönünden manası büyük olan F-ED, ABD’nin Merkez Bankası olarak etkinlik gösteren kuruluştur. Yani bizdeki TCMB gibi düşünebilirsiniz. Üyeleri ABD senatosu doğrulusunda onay alan F-ED üyeleri ve başkanı yalnızca ABD değil, aldığı kararlar ile dünya piyasalarına yön vermektedirler. Bu makalemizde F-ED’i detaylı olarak açıklayacak, FE-D’in görevlerini piyasalara tesirlerini bütün detayları ile ele alacağız.
Amerikan Merkez Bankası (FED) nedir ne iş yapar?
Finans dünyası amacıyla büyük ehemmiyet taşıyan ABD para politikasından mesul olan ABD bankası 23 Aralık 1913 senesinde kuruldu. ABD merkez bankası Federal Rezerv Sistemi adıyla kuruldu. 1913 senesinde çıkan ABD federal yasalarıyla kuruldu. Fed bankaların organizasyonu olarak bilinir. Merkezi Washington’da teşhis edilen bu kurum bir merkez bankası vazifiyeti üstlenir.1929 krizinden sonra büyük buhran yaşam sürdüren ABD yetkilileri FE-D sistemine geniş yetkiler verdi. Merkez bankaları bağımsız hareket etme yetkisi kazandı. Merkez bankasına hükümet araya girmek edemez duruma geldi. F-ED’in bu kadar mühim olmasının sebebi ABD para politikalarını yönetmesidir. ABD doları dünyadaki bütün ülkelerin piyasalarında yer alması FED’i kıymetli kılan bir başka unsurdur.
FED Görevleri Nelerdir?
Amerikan Merkez Bankası pazara para sunar. Pazarnın kredi ihtiyacını karşılar. Pazar ekonomi beklentilerini teşhis eder. Güvenli ve problemsiz bankacılık anlayışını yaymaya çalışır. Bankaları denetleyip düzene sokar. Madeni ve kâğıt para basımından ve dağıtımından mesuldur. Pazarda teşhis edilen para ve kredi hacmini teşhis eder. Bankalara dar vakitli borç verir. Bankalar arasında fon aktarımını sağlar. Ekonomik ve fiyat devalılığını sağlar. Uzun vadeli ekonomik planlar yapar ve uygulamaya koyar. Fe-d ekonomik krizleri önlemek hedefiyle acil hallerde ülkelerin acil nakit gereksinimlerine yanıt verebilir. F-ED, ABD hükümetine mali konularda danışmanlık hizmeti verir.
Fed Pazarları Nasıl Etkiler?
FE-D dünyanın en büyük ekonomik kuvveti ABD para politikalarını yürütür. Fed’in aldığı kararlar piyasaları direk etkiler. Dolar dünya çapında geçerli bir para birimidir. Bu da FE-D politikalarını çok mühim kılar. Fe-d alacağı kararlar ve uygulayacağı para politikaları bütün piyasalar doğrulusunda yakından takip edilir. Para basma yetkisini elinde tutan F-ED bastığı paranın ne kadarını pazara vakitceği ile alakalı düzenleme yapar. Doların piyasada uzun vakit kalması krizlere yol açabilir. Büyük krizlerin oluşmasında ve engellenmesinde F-ED para politikası belirleyici bir unsurdur.
Fed Faiz Arttırırsa Dolar Ne Olur ?
F-ed’in faiz arttırması demek dolara ödenen gecelik faizlerin artması demektir. Yani doları olan parasını bankaya götürdüğünde eskisinden daha yüksek faiz geliri elde edebilmektedir. Bu amaçla de F-ed faiz arttırdığında yüksek faiz alabilmek isteyen yatırımcılar parasını dolara yatırmakta ve dolayısı ile de dolara olan talep artmaktadır. Başka ülkelerde faiz oranları yüksek olsa bile ABD doları her vakit tercih edilen bir opara birimi olmuştur. Rezerv para birimi olması statüsüyle de, dolar her vakit talep gören biri para birimdiir. Bu tarz faiz artırım vakitlarında ise dolara olan talep daha çok yükselmektedir.