
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıkım kararı aldıkları Salacak Sahili’ndeki kaçak kafelerin bakanlık ve ilçe belediyesi doğrulusunda meşru duruma getirilmesine çok sert reaksiyon gösterdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) doğrulusunda İstanbul Deprem Seferberlik Planı ile duyurulan elverişli yapıların güçlendirilmesi projesine, üniversite iş birlikleri ve KİPTAŞ koordinasyonunda başlanıyor.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’u depreme sağlam duruma getirmek amacıyla başlattığı ‘Deprem Güçlendirme Projesi’ni düzenlenen basın toplantısıyla tanıttı.
Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstanbul Yenileniyor Güçlendirme Projesi Tanıtım Toplantısı’na İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt da katıldı.
PRENSİPSİZLİK VE TUTARSIZLIKTIR; BU İŞİ TAKİP EDECEĞİZ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul Yenileniyor Güçlendirme Projesi” tanıtım toplantısının sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Sorular üstüne İBB’nin kaçak bulunduğu amacıyla yıkım kararı aldığı Üsküdar Salacak Sahili’ndeki kafelerin, Üsküdar Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın planıyla meşru duruma getirilmesine reaksiyon gösterdi. İmamoğlu Marmara Denizi’ndeki müsilaj bozukluğu çıktığında Marmara Denizi ve Adalar’ın “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilerek imar yetkilerinin ellerinden alındığını hatırlattı.
Ekrem İmamoğlu, şu şekilde konuştu:
*O vakit Sayın Bakan’ı aradığımda, ‘müsilajla mücadelenin Adalar’ın planıyla ya da İstanbul’un kenar şeridiyle ne alakası var’ demiştim.
*‘Böyle olmaması gerekir’ diye kendisinden telefonda yanıt almıştım. Sonra tabii yetkinin bu şekilde gasp edildiğini kendi de belirleme edince, ‘Ya bu hususyu hususşalım, uzlaşı ortamında yönetelim, bunu kesinlikle düzeltiriz vakit içersinde’ diye bana beyanı olmuştu.
*Şimdi kendilerinin de hatalı bulduğu bu yetki gaspı üzerinden, İstanbul’u çirkin gösteren, Kuşkonmaz Camii gibi, biblo gibi İstanbul Boğazı’nın kenarsında duran, mütedeyyin kesimin o bölümde önüne yalnızca 1,5 metrelik bir geçiş platformu yapılırken kıyametin koparıldığı bu caminin sağını solunu virüs gibi işgal etmiş bir kısım işletmeleri oradan kaldırma çabası ortamında kararlarımızı almışken, mahkemelerde ha bire pinpon topu gibi bir grup kararların o bölgeye gidip buraya gittiği bir dehemmiyetde, yaşamımda beni en çok şok eden bir şeyi yaşattı sağ olsun Sayın Bakan.
EKREM İMAMOĞLU HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATACAĞIZ
Ekrem İmamoğlu, bakanlığın bu kanuna ve Cumhurdiğernlığı kararnamesine sığınarak Üsküdar halkının menfaatinı güvenliğini sağlamakla yükümlü Üsküdar Belediyesi ile beraber plan yaparak gecekondu gibi İstanbul Boğazı’nın kenarsında işgalle yapılmış binaları imarlı duruma getirdiğine ilgi çekti. İmamoğlu reaksiyonsini şu şekilde sürdürdü:
-Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, İstanbul tarihinde yapılmış en ayıp işlerden birisidir. Gidin hava fotoğrafına bakın. Bu iş nereye sığar? Bunun manası nedir? Toplumsal menfaati nedir?
Siz, İstanbul’a hem bunu yapacaksınız hem de diyeceksiniz ki, ‘İstanbul’la alakalı dönüşümü, İstanbul’la alakalı depremle mücadeleyi biz başarırız.’ Hayır, yapamazsınız. Bu iş ‘ama’sız, ‘fakat’sız yapılır. Bu iş sağ yönü görme, sol yönü görme yapılmaz. Bu işte prensipler tektir.
Bu prensipsizliktir, tutarsızlıktır, İstanbul’a oluşturulan çok büyük bir ayıptır. Hukuki mücadelemizi kuşkusuz vereceğiz. Plana karşı duruşumuzu göstereceğiz. İstanbul halkının buradaki iki asli mesulsu var o bölgeyle alakalı.
Birisi Üsküdar Belediyesi, onun tepe üst çatısı olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Siz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni ortadan kaldırıyorsunuz, Üsküdar Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı olarak saçma sapan bir planla, gecekondu gibi yapılmış, çirkin, görüntüsüyle Kuşkonmaz Camii’ni berbat eden, çevresini kötü gösteren yapılara dair plan menfaatiyorsunuz.
Ayıptır, yazıktır, günahtır. Ne teknik eleman olmaya sığar ne teknik ahlaka sığar ne imar prensibine sığar ne şehirciliğe sığar ne de bugünün gündemi deprem iken…
On binlerce insanın yaşamını yitirdiği, yüz binlerce insanın İstanbul’da yaşamını tehdit ettiği bir proseste oluşturulan bu işler nedir biliyor musunuz? Hükümetin evvelceliğinin ne bulunduğuna dair bir göstergedir. Onun amacıyla ehemmiyetsiyorum.
Onun amacıyla hukuki mücadelesini verip, gün gün prosese takip edeceğim. Yargıyı da bu anlamda vazifeye çağrı ediyorum.
Bizi oyalamasınlar. Oyalayıp, diğer kararlarla iş birliği yapılmış algısı yaratmasınlar. Onun amacıyla herkesi vazifeye çağrı ediyorum. Biz bu işi takip edeceğiz.
NASIL UYGULANACAK?
Güçlendirme Sistemi ilk etapta İBB Hızlı Tarama Testinde yapı analiz neticesine gore E katagorisinde belirleme edilen yapılara açılacak.
İlerleyen dehemmiyetde kapsamı genişletilecek. Mevzuat ve statik yönden güçlendirmesi ideal yapıdan bugünkü teknolojisi ve koşullarında hibrit yöntemlere güçlendirilmesini hedefleyen bu sistem, KİPTAŞ’ın koordinasyonunda üniversite iş birlikleri ile yürütülecek.
Hak sahipleri uzlaşarak İstanbulyenileniyor.com üzerinden güçlendirme başvurusunda bulunacak. Başvurular amacıyla ilk olarak İstanbul Yenileniyor’a kayıt yapılacak.
Ekrem İmamoğlu İBB Hızlı Tarama Testi ile yapının analizinin yapılması ve analiz neticesine göre yapının hangi katagoride bulunduğunu gösterir belgenin temin edilmesi, Istanbulyenileniyor.com internet sitesinden indirilecek Başvuru/Temsil Yetki Belgesinin hak sahipleri doğrulusunda yüzde 100’ünün imzalanması, ruhsat ya da yapı kayıt belgesinin sisteme yüklemesi, tapu ve adres verilerinin sisteme girilmesi lüzumlu.
Başvuru sürecinin sonrasında lüzumlu araştırmalar gerçekleştirdikten sonra, proje süreci başlayacak. Vatandaşlarla proje firmaları bir araya getirilecek. Üniversite doğrulusunda onaylanan projeler yönünda bir maliyet sunulacak.
Hak sahiplerinin maliyeti kabul etmesi halinde, vatandaşlar program firması ile bir araya getirilecek, Sözleşmeler yapılacak ve proses başlayacak.