hava 10° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 28,8968 % % -0.08
EURO 31,2093 % % -0.52
GRAM ALTIN 1.875,33 % % -0,49
ÇEYREK A. 3.066,17 % % -0,49
BITCOIN 1.273.925 % 5.153
SON DAKİKA
Google News

Disleksi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Son Güncelleme :

22 Temmuz 2022 - 5:48

Disleksi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Disleksi Nedir?

Disleksi genel bir tabir ile açıklamak gerekirse öğrenme güçlüğü bozukluğu anlamına gelen ve son zamanlarda çocuklar içerisinde sıkça görülen hastalıklardan birisidir. Zeka geriliği ile benzerlik göstermeyen disleksi hafıza zayıflığı ve konuşma farklılıklarına sebep olması ile doktorların dikkatini çekmeye başarmıştır.  Sağlıklı bir kişide konuşma beynin sol ön lobunun kontrolünde gerçekleşirken disleksi hastalarında bu lobun yeteri kadar kullanılamaması sebebiyle konuşma problemi ortaya çıkar. Disleksi, konuşma problemine dikkat çekildiğinde yalnızca konuşmada gerilik akıllara gelmemelidir konuşma sırasındaki geriliğin yanı sıra çok hızlı konuşma durumu da disleksi belirtilerinden birisidir.

Disleksi Belirtileri

Disleksi bireylerde doğumdan itibaren meydana gelebileceği gibi aynı zamanda doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabileceği uzmanlar tarafından belirtilen bir gerçektir. Doğuştan gelen disleksinin doğum öncesinde ya da doğum sırasında oluşan komplikasyonlar nedeniyle meydana gelebileceği bilinmektedir. Hastalığa kalıtsal bir hastalık gözü ile bakmak bu açıdan oldukça yanlış bir tutum olacaktır. Tüm bunların yanı sıra hastalık her ne kadar doğumdan itibaren bireyde mevcut olursa olsun disleksi bireyde bulunup bulunmadığını anlamak ilkokul dönemlerine denk gelmektedir. Çocuğun okula başlaması ile birlikte diğer çocuklara göre okuma-yazmasının geride olması, öğrenme zorluğu çekmesi ve birbirine benzeyen harfleri karıştırmasıyla birlikte disleksi belirtileri görülmeye başlanır. Hafızada meydana gelen eksiklik ise bireylerin eğitim hayatında geçmiş dersleri hatırlamaması ve güçlük çekmesi ile kendisini göstermeye başlar.

Disleksi belirtileri;

  • Okuma-yazma oranında gerilik görülmesi,
  • Okuduğunu anlamama ya da harflerin birbirine karışması,
  • Dil bilgisi becerilerinin anlaşılamaması,
  • Koordinasyon zayıflığı yaşanmasından dolayı fiziksel aktivitelerde zayıflık,
  • Konsantrasyon eksikliği,
  • Yüksek sesle okuyamama ve çekingen davranma,
  • Öğrenme güçlüğü,

Olarak belirtilmektedir. Bu belirtileri taşıyan kişilerin disleksi sahip olması oldukça yüksek olasılıktadır.

Disleksinin Nedenleri

Disleksi’nin kişilerde pek çok belirtisi olması sebebiyle hangi sebepten dolayı disleksinin meydana geldiğini belirlemek oldukça zordur ve bilimsel olarak disleksinin nedeni kesin olarak belirlenememiştir.  Gen ve beyin farklılıklarından kaynaklandığı düşünülen disleksi  nedenini kesinleştirmek adına bilimsel çalışmalar devam etmektedir.

Disleksi Tedavisi

Disleksinin sebebinin kesin olarak bilinememesinden dolayı hastalığın bireylerde tamamen ortadan kaldırılabileceğini söylemek mümkün değildir. Disleksinin getirilerinden olan çeşitli olumsuzlukların ortadan kaldırılabilmesi adına bireylerin hayatını daha kaliteli yaşayabilmeleri için çeşitli önlemler alınabilmektedir. Birçok hastalığın aksine disleksinin bir tedavi yönteminin olmaması nedeniyle çocuklar özel eğitimlerle büyütülerek hayata kazandırılmalıdır. Özel eğitim alan çocuklar bulundukları ortamda kendisiyle aynı durumu paylaşan kişilerle birlikte olacağı için daha çok özgüven sahibi olurken aynı zamanda kendisini ifade etmek için de daha rahat bir alana sahip olduğunun bilincinde olacaktır. Bu şekilde doğru eğitimi alan çocukların disleksinin getirisi olan olumsuzlukları hafiflettiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

Disleksiye sahip çocuklarda herhangi bir zeka geriliği durumu olmaması sebebiyle bireysel olarak verilecek özel eğitimlerle birlikte disleksi sahibi çocukların akranları ile aynı seviyeye gelebilmesi sağlanabilmektedir. Bu nedenle disleksiye sahip bireylerin özel eğitim eğitimi almış, özel eğitim öğretmenlerinden ders alması gerekir. Sabır ve uzun bir süreci içerisine barındıran disleksinin tedavisi tamamen sağlanamasa da detaylı bir eğitim ile olumsuzluklar büyük oranda ortadan kaldırılabilmektedir.

Okuma zorluğu çeken, konuşma sırasında kelimeleri karıştıran, sosyal çevresine karşı uyumsuzluk gösteren, harfleri karıştıran ve konuşmada problemler yaşayan bireyler tespit edildiğinde bu durum göz ardı edilmeden alanında uzman bir kişiye danışılmalıdır. Danışma sonrasında doktorunuzun size göstereceği yolu izleyerek kendinizin ya da çevrenizdekilerin disleksi sonucunda yaşadığı olumsuzlukların hafiflemesini sağlamanız mümkündür. Daha fazla eğitim içeriği için sitemizi takipte kalın.

YASAKLANDINIZ!..