hava 10° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 28,8968 % % -0.08
EURO 31,2093 % % -0.52
GRAM ALTIN 1.875,33 % % -0,49
ÇEYREK A. 3.066,17 % % -0,49
BITCOIN 1.273.925 % 5.153
SON DAKİKA
Google News

DİŞ DOLGUSU NEDİR?NE ZAMAN YAPILIR?

Son Güncelleme :

02 Mayıs 2023 - 14:29

DİŞ DOLGUSU NEDİR?NE ZAMAN YAPILIR?

Diş dolgusu nedir?

Diş dolgusu, çürümüş, kırılmış ya da çatlamış olan dişlerin detaylı gereçlerle restore edilmesidir. Madde kayıbına uğramış dişlerin işlevlerini yerine getirmesi amaçlanır. Çürük doku ilerlemeden oluşturulan bu yöntem, dişi tamamıyla kaybetmenin önüne geçer.

Diş dolgusu kimlere yapılır?

Diş dolgusu çürümüş, kırılmış ya da rastgele bir sebepten ötürü harabiyet görmüş dişlere uygulanmaktadır. Deforme olmuş dişlere, tedavi ardından eski manzarası ve fonksiyonu kazandırılır.

Diş dolgusu hangi hallerde yapılır?

Çeşitli sebeplerle madde kayıbına uğramış, çiğneme fonksiyonunu yerine getiremeyen, estetik olarak hoş görünmeyen ya da travma neticesi kırılmış, çatlamış ya da çürümüş dişlere uygulanır.

Diş dolgusu nasıl yapılır?

İlk adım olarak kalan diş dokusu, dolgu amacıyla hazır duruma getirilir. Bu adımda çürüğün hijyenik duruma getirilmesi yada daha evvelce yapılmış ve uzaklaştırılması gereken eski bir dolgu var ise kalan diş dokusu bunlardan arındırılır. Bu prosedürden sonra, ikinci adım olarak dişin ağız amacıyladeki konumuna, fonksiyonuna, estetik lüzumluliklere ve oluşturulan dolgunun büyüklüğüne göre ideal malzeme seçilerek meydana gelen boşluk doldurulur. Bu prosedürler sırasında, hastanın ağrı hissetmeyeceği şekilde lokal anestezi uygulanabilir. Son adım olarak, oluşturulan dolgunun diğer dişlerle ahengi denetim edilir. Hastayı rahatsız edecek çoklıklar var ise uzaklaştırılır.

Diş dolgusu gerçekleştirdikten sonra nelere ilgi edilmelidir?

Dolgu tedavisi anestezi altında gerçekleştirildiyse, anestezi tesiri geçmeden yemek yenilmemelidir. Anestezi tesiri geçmeden yemek yemek, dil ya da dudakların ısırılmasına namacıyla olabilir. Anestezinin tesiri üst çeneye oluşturulan prosedürlerden sonra aşağı yukarı olarak 3 saatte, alt çene arka küme dişlerde aşağı yukarı 4-5 saate kadar vakitbilir. Anestezi tesirinin geçme zamanı şahıslara göre değişiklik gösterebilir.

Kullanılan dolgu gereçine göre prosedür ardından yemek yeme zamanı değişiklik gösterebilmektedir. Bu hususta doktorun uyarıları öneme alınmalıdır.

Diş dolgusu gerçekleştirdikten sonra diş hassasiyeti normal mi?

Dolgu prosedürü gerçekleştirdikten sonra prosedür gören dişte 12 saate kadar uzayabilen ağrılar ve hassasiyet normal kabul edilmektedir. Bu halde hasta, doktorun ideal gördüğü ağrı kesiciyi kullanabilir. 12 saati geride bıraktığımız ve şiddetlenerek çoğalan bir ağrı sahip olunansa doktorunuz ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir. Diş dolgusunun büyüklüğüne artık dişin canlı dokusunun yakınlığına göre 6 aya kadar uzayabilen soğuk ve sıcak hassasiyeti oluşabilir.

Diş dolgusu ardından ağrı ve acı duyulur mu?

Dolgu prosedürü uygulandıktan sonra diş etinde ve dişte meydana gelen sızlama şeklinde ağrı bir vakit amacıyla normal kabul edilmektedir. Hem de sıcak ve soğuk faktörlerle hassasiyet meydana gelmesi de gene bir vakit amacıyla mümkün bir durumdur. Ancak şiddetlenerek devam eden, sıcak ya da soğuk gibi bir faktör olmadan kendi kendine başlayarak zaman amacıylade zonklayan ağrıya dönüşen hallerde kesinlikle diş doktoru ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.

Diş dolgusu evde yapabilir mi?

Dişin dolguya hazır duruma getirilmesi amacıyla lüzumlu teknik ekipmanın ev içerisinde bulundurulamaması, oluşturulan malzemelerin sertleşmesi amacıyla lazer ışınının kullanılması ve çalışılan ortamın tükürükten arındırılması gibi gerekmektedir. Bu koşulların lüzumluliği diş dolgusunun klinik ortamda yapılması zorunluluğunu meydana çıkartmaktadır.

Estetik dolgu nedir?

Diş dokusuyla bire bir uyumlu renkte bir gereç kullanılarak prosedür oluşturulan dişin hem diğer dişlerle uyumlu gözükmesi hedeflenirken hem de estetik görünmesi sağlanır. Bu prosedür neticesinde hedef, prosedür oluşturulan dişin diğer dişlerden gözle görünür şekilde değişik olmamasını sağlamaktır.

Diş dolgusu düşer mi?

Daha evvelce dolgu yapılmış olan dişte gene çürük oluşmuşsa, bireyde diş sıkma alışkanlığı yada anormal çiğneme bağımlılıkları bulunuyorsa, sert kabuklu maddeler diş dokusuyla kırılmaya çalışılmışsa diş dolgusunda kırıklar, çatlaklar yada dolgu düşmesi gerçekleşebilir.

Diş dolgusu düşmesi halinde ne yapılmalıdır?

Öncelikle ağrı yoksa bile yeni bir diş dolgusunun yapılması amacıyla hekimden randevu alınmalıdır. Randevu tarihine kadar meydana istikbal yeni bir hasardan korunmak amacıyla sert yiyecekler tüketilmekten kaçınılmalıdır. Bu bölge daha ilgili fırçalanmalı ve temiz tutulmalıdır, yemek yerken bu bölge oldukça kullanılmamalıdır.

Gebelik diş çürüğüne sebep olur mu?

Gebelik direkt olarak çürük oluşumuna sebep olmaz fakat ağız amacıylai çürük oluşumu amacıyla daha yatkın duruma getirir. Bunun en mühim namacıylai gece aşermeleri neticesi oral hijyenin bozulması ya da kusma neticesi ağız amacıyladeki asit oranının artmasıdır.

Gebelikte diş çürüğünün oluşması halinde tedavi derhal yapılmalı mı, hangi hallerde beklenmeli?

Gebeliği takip eden bayan doğum uzmanından alınan onay ile beraber hamileliğin her döneminde dolgu tedavisi uygulanabilir fakat gebeliğin 13. ve 27. haftaları arası tedavi amacıyla en güvenilir dönemdir.

Gebelikte diş bakımı nasıl yapılmalıdır?

Gebelik düşünülmeye başlanıldığı ilk andan itibaren diş doktoruna muayene olunmalıdır, lüzumlu prosedürler gebelik evvel tamamlanmalıdır. Aksi takdirde gebelik sırasında yapılacak tüm prosedürler amacıyla bayan doğum uzmanının görüşüyle hareket edilmek halinde kalınacaktır.

Hangi çürüklere dolgu yapılmaz?

Harabiyetin dişin büyük bir bölümünü kapsamına giren hallerde, kendi kendine başlayan bir ağrı sahip olunansa artık evvelcelikli olarak kanal tedavisi gerekiyorsa ya da bunların dışında doktorun lüzumlu gördüğü diğer sebepler var ise dolgu tedavisi uygulanamayabilir.

Diş dolgusu ağrısı nasıl geçer? Diş dolgusu ardından hassasiyet nasıl geçer?

Tedaviden ileri birkaç gün diş eti ve diş dokusundaki sızlama şeklindeki bir ağrı ile karşılaşılması mümkündır. Genellikle hassasiyet sahip olunan ise çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Herhangi bir faktör olmadan gerçekleşen bir ağrı sahip olunan ise doktorun ideal gördüğü bir ağrı kesici alınabilir.

Diş dolgusunun ömrü ne kadardır?

Gelişen teknoloji ile beraber dolgu gereçi ve diş dokusu arasındaki bağlantı oldukça artmıştır. Ancak birtakım hallerde, detaylı sebeplerle dolgunun yenilenmesi gerekebilir. Bunların başında; gene çürük oluşumu, hastanın diş sıkma ya da sert cisimler tüketme alışkanlığına bağlı olarak dolgunun kırılması ya da dolgu ile diş dokusu arasındaki bağlantının bozulması ya da bir travma neticesi dolgunun zarar görmesi söz hususu olabilir. Bu gibi sebepler dolgunun yenilenmesi ihtiyacı oluşturmaktadır.

 

 

YASAKLANDINIZ!..