hava 10° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 28,8968 % % -0.08
EURO 31,2093 % % -0.52
GRAM ALTIN 1.875,33 % % -0,49
ÇEYREK A. 3.066,17 % % -0,49
BITCOIN 1.273.925 % 5.153
SON DAKİKA
Google News

Cimer Başvurusu Nasıl Yapılır?

Son Güncelleme :

18 Temmuz 2022 - 21:45

Cimer Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vatandaş ile devlet arasında köprü görevi gören Cimer, özellikle son dönemlerde teknolojinin günlük hayatımıza daha da fazla girmesiyle beraber oldukça yaygınlaşmıştır. Uzun adı “Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’dir.” Bu makalemizde sizlere Cimer hakkında bilgiler verip, nasıl başvuracağınızı ve başvurularınızı nasıl sorgulayacağınızı anlatacağız.

Cimer Şikayet

Cimer başvuruları genel olarak internet üzerinden yapılsa da, telefon, fax ve posta yoluyla da öneri, istek ve şikayetlerinizi iletme imkanınız bulunmaktadır. Yapılan şikayetler eğer bilgi edinme amaçlı ise maksimum 15 gün içerisinde geri dönme zorunluluğu vardır. Eğer şikayet, öneri ve istek içerikli bir bildiri gönderilmiş ise maksimum cevaplanma süresi 30 gün olarak sınırlandırılmıştır. Başvuruların hepsinin yanıtlanması yasalar gereği zorunlu kılınmıştır. Verilen süreler içerisinde cevaplanması gerekmektedir. Yapılan başvurular en kısa sürede ilgili birime gönderilerek, en kısa sürede dönüş yapılması istenir. Geri dönüşlere göre tarafınıza mail yoluyla sonuç bildirgesi gönderilir.

Eğer kısa sürede olumlu sonuç alınmak isteniyorsa, şikayetinizi uygun ve anlaşılır bir biçimde yazmanız gerekmektedir. Başvuru yöntemlerine göre cimer başvurularını inceleyelim.

Cimer E-Devlet Başvuru

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapılan başvuruların çoğunluğu E-devlet üzerinden yapılmaktadır. Cimer Başvuru linkine tıklayarak E-devlet bilgilerinizi girin. Böylece E-devlet üzerinde kayıtlı olan iletişim bilgileriniz üzerinden başvuru yapabileceksiniz. Bilgilerinizi onayladıktan sonra sistem otomatik olarak sizi Cimer Portal başvuru formuna yönlendirecektir. Bu formun ekran görüntüsü yukarıda gösterilmiştir.

  • Formun başında bulunan bölümde başvurunuzun türünü seçin.
  • Eğitim durumunuzu ve e-posta adresinizi eksiksiz ve doğru bir şekilde girin.
  • Ekranda çıkan adres bilgilerinizi kontrol edin. Eğer güncel olarak oturduğunuz adres ekrandan çıkan adresten farklıysa “Nüfusta yer alan adresimi kullanmak istemiyorum.” yazısını tikleyin ve yeni adresinizi girin. Eğer bulunduğunuz adresi bilmiyorsanız “Konum bilgilerini paylaş.” tikine tıklayın ve tarayıcınızın konum bilgisini paylaşmasına izin verin.
  • Tüm bu bilgileri doldurduktan sonra devam butonuna tıklayın.

Başvuru detayı bölümünde başvurunuza ilişkin ayrıntıları metin olarak yazın. Sistem size toplamda 3000 karakter izni vermektedir. Bu sınırlandırmayı mümkün olduğunca verimli bir şekilde kullanın. Ardından başvurunuzu destekler nitelikte eğer bir şikayetse delil görüntüleri vs, eğer bir öneriyse önerinizi destekler nitelikte belgeler ekleyin. Dilekçenizi metin olarak yazmanız gerekmektedir. Word formatında yazılıp, ek olarak Cimer’e gönderilen başvurular değerlendirilmiyor.

Son aşamada başvuru metnini ve iletişim bilgilerini onaylayıp, başvuruyu onayla butonuna basın. Eğer kimlik bilgilerinizi gizleyerek Cimer başvurusu yapmak istiyorsanız, başvurunuzun ilk aşamasında “İhbar” bölümünü seçebilirsiniz. Bu şekilde yapılan başvurularda, başvuran kişinin bilgileri hiçbir şekilde karşı tarafa bildirilmeyecektir. Bu bölümden sadece kamu ile ilgili ihbarlar alınmaktadır.

Diğer başvuru türlerinde şikayet durumuna göre iletişim bilgileri karşı tarafa iletilmektedir. Örneğin bir hekimle yaşanılan birebir problemin açıklanabilir olması için başvuran kişinin bilgileriyle doktor savunması istenmektedir. Fakat toplumla alakalı bir problem varsa ve genel bir şikayette bulunuluyorsa kimlik bilgilerinin paylaşılmasına gerek duyulmaz. Özellikle kanıta gerek duyduğunuz şikayetlerinizi internet üzerinden yapmanızı öneririz.

Cimer Portal ile Başvuru

Cimer resmi internet sitesi “Cimer Portal” ile başvuru yapabilirsiniz. Linke tıkladıktan sonra sisteme eğer ilk defa giriş yapacaksanız “Şifremi Unuttum.” seçeneğini kullanmanız gerekmektedir. Çıkan ekranda Kimlik No ve Cep Telefonu bilgilerinizi doldurduktan sonra “Şifre Gönder” butonuna basın. Cep telefonunuza SMS olarak gelen şifreyi sistem üzerine girdikten sonra açılan pencereden başvurunuzu yapabilirsiniz. Özlük bilgilerinizi uzun uzun girmemek için E-devlet üzerinden başvuru yapmanızı öneriyoruz.

Cimer Şikayet Hattı (Telefon ile başvuru)

Bir diğer Cimer başvuru yöntemi ise cimer şikayet hattıdır. Telefonunuzdan “150” numarasını tuşlayarak şikayet hattına ulaşabilirsiniz. İkamet ettiğiniz yerin Valiliğinde çalışan bir personel tarafından istek, öneri, görüş, şikayet vb. başvurularınız sisteme kaydedilecektir. Eğer uygun bir anlatım metni hazırlamakta zorlanıyorsanız, Cimer Şikayet Hattını kullanmanızı öneririz. Aynı E-devlet başvurularında olduğu gibi sistem üzerinde girmeniz istenilen bilgileri telefonda size destek veren personele ilettikten sonra kaydınız alınır. Yaptığınız başvuru bilgi edinme amaçlı ise en geç 15 gün içerisinde, diğer konularda ise 30 gün içerisinde tarafınıza dönüş yapılır.

Cimer Fax veya Posta ile Başvuru

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi yani Cimer’e Fax veya Posta yöntemi ile başvurmak istiyorsanız uygun bir dille yazılmış bir dilekçe hazırlamanız gerekmektedir.Hazırladığınız dilekçede başvuru konusunu düzgün ve anlaşılır bir biçimde imla kurallarına uyarak ve özünden sapmadan yazmanız gerekmektedir.

Cimer Başvuru Sorgulama

Yapılan başvurular E-devlet Cimer Başvuru Sorgulama ekranından görülebildiği gibi, başvuru yaparken verdiğiniz bilgilerle beraber Cimer Şikayet hattı ALO 150 ile de öğrenilebilmektedir. Eğer Cimer Portal üzerinden başvuru yapmışsanız, internet üzerinden size verilen şifreyle tekrar giriş yapıp aktif başvurularınızı görüntüleyebilirsiniz.

Ayrıca cimer.gov.tr üzerinden başvuru yap ve başvuru sorgulama bölümlerini kullanabilirsiniz. Daha fazla içerik için eğitim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

YASAKLANDINIZ!..