hava Hafif Yağmur Geçişi
DOLAR 28,9368 % % 0.04
EURO 31,2866 % % -0.57
GRAM ALTIN 1.880,29 % % -2,28
ÇEYREK A. 3.074,28 % % -2,28
BITCOIN 1.198.087 % 4.343
SON DAKİKA
Google News

Boğaz Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Son Güncelleme :

04 Mayıs 2023 - 21:27

Boğaz Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Boğaz Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Hemen derhal herkes boğaz ağrısından bir kere de olsa şikayetçi olabilir, belirli etkenler bu durumun gerçekleşme tehlikesini artırmaktadır. Hem boğaz ağrısının hem de soğuk algınlığının en süregelen sebebi gribe namacıyla olan virüslerdir. Daha seyrek olarak, bakteriyel bulaşmaların yanı sıra diğer namacıylaler de boğaz ağrısına yol açar.

Boğaz ağrısına namacıyla olan viral hastalıklar arasında:
Soğuk algınlığı ya da nezle,
Grip artık influenza,
Mono, artık enfeksiyöz mononükleoz ya da halk arasındaki adıyla öpücük hastalığı,
Kızamık,
Suçiçeği,
Krup hastalığı, artık sert, yüksek sesli öksürük ile tanısı eklenilen süregelen bir çocukluk çağı hastalığı bulunur.
Bazı bakteriyel enfeksiyonlar boğaz ağrısına namacıyla olabilir. Bunlar arasında en süregelen olanı, strep boğaz enfeksiyonuna, artık streptokok enfeksiyonuna namacıyla olan Streptococcus pyogenes, artık A grubu streptokoktur.

Çocuklar ve gençler arasında boğaz ağrısı gelişmesi olsılığı daha yüksektir. Genellikle 3 ila 15 yaş arasındaki çocukların strep boğaz enfeksiyonundan etkilenmeleri mümkünlülüğü daha yüksektir.

Boğaz Ağrısının Bulguları Nelerdir?

Boğaz ağrısının belirtileri, ağrının gerisinde yatan namacıylae bağlı olarak farklılık gösterir. Boğaz ağrısının belirtileri ve belirtileri arasında:

Ağrı ya da boğaz içerisinde kaşıntı hissi,
Yutkunurken ya da konuşurken şiddetlenen ağrı,
İğne batması hissi,
Yutma ve yutkunma zorluğu,
Kırgınlık hissi, boyunda ya da çenede şişmiş bezler,
Şişmiş, parlak kırmızı renk almış bademcikler,
Beyaz lekelere sahip ya da irinli bademcikler,
Boğuk ya da kısık ses sayılır.
Enfeksiyonlardan ötürü meydana çıkan boğaz ağrısında yukarıdaki bilgilerin yanısıra diğer semptomlar ve bulgular de görülebilir:

Boğaz Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Bireyin boğaz ağrısı teşhisi sırasında, ilk olarak bu ağrıya namacıyla olan sebebin saptanması gereklidir. Bu sebeple muayeneyi sağlayan hekim fiziksel muayene ile tetkike başlayacaktır.
Doktor fiziksel muayene sırasında boğaza, kulaklara ve burun deliklerine bakmak amacıyla ışıklı bir alet kullanabilir, şişmiş lenf bezlerini denetim etmek amacıyla hafifçe boynu yoklayabilir ya da steteskopla kişinin soluk almasını dinleyebilir.

Doktorlar ideal vakalarda, streptokok bakterilerinin namacıyla bulunduğu strep boğaz enfeksiyonunun sebebini teşhis etmek amacıyla kolay bir test kullanırlar.

Doktor, bir salgı örneği alabilmek amacıyla boğazın arka kısmına çubukla steril bir bez sürer ve numuneyi test amacıyla bir laboratuvara gönderir. Bu şekilde yapılan süratli antijen testleri, strep bakterilerini süratli bir şekilde teşhis edebilmelerine karşın titiz değildir. Bu namacıylale, hekim, antijen testi negatif çıkarsa, strep boğazını test etmek amacıyla bir laboratuvara boğaz kültürü gönderebilir.

Tedavi Yöntemleri

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer ve Nasıl Tedavi Edilir?

Viral bir enfeksiyonun namacıyla bulunduğu boğaz ağrısı genelde beş ila yedi gün sürer ve tıbbi tedavi gerektirmeden kendi kendine sona erer. Fakat bireyler viral enfeksiyonun namacıyla bulunduğu ağrı ve ateşi hafifletmek amacıyla genelde hafif ağrı kesicilere yönelebilir. Çocuklarda görülen boğaz ağrısı amacıyla hekimin ideal gördüğü ilaçlar tercih edilmelidir.

Hamile ya da bebeklerini emziren kadınların boğaz ağrısı amacıyla rastgele bir ilaç almadan önce, bu ilacın bir meseleye yol açmayacağından emin olmak amacıyla kesinlikle bir hekime başvurması tavsiye edilmektedir.

Eğer kişinin boğaz ağrısına bakteriyel bir enfeksiyon namacıyla oluyorsa, hekim ya da çocuk hekimi ideal antibiyotikleri reçete edecektir.

Viral enfeksiyonlarda antibiyotikler bir işe yaramaz. Antibiyotik kullanırken semptomların ortadan kalkmasına karşın antibiyotiklerin bütününün reçete edildiği şekilde alınması önemlidir.

Boğaz ağrısı viral ya da bakteriyel bir enfeksiyondan diğer bir durumdan kaynaklanıyorsa, hekim doğrulusunda hale ideal tedaviler verilecektir.
Bununla beraber boğaz ağrısının sebebine bakılmaksızın yapılabilecek detaylı stratejiler kişinin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Buna göre ilk olarak dinlenmek önemlidir. Bol bol uyumak ve sesi dinlendirmek boğazın kötüleşmesini engelleyebilir.

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boğaz ağrısı bilhassa kışın en sık karşılaşılan durumların başında gelmektedir. Grip, soğuk algınlığı ya da diğer hastalıklara bağlı olarak gelişebilen boğaz ağrısına karşı sık sık su tüketilmesi gereklidir. Su boğazın kurumasını ve tahriş olmasını önlemeye yardımcı olur. Bunun dışında boğaz ağrısına karşı evde hazırlanabilecek çoğu yararlı bitkisel karışım bulunmaktadır.

Boğaz ağrısı enfeksiyonel hastalıkların neticesinde da meydana çıkabilmektedir ya da direk boğazın kendisi iltihaplanabilmektedir. Bu gibi hallerde kesinlikle hekiminizin önerdiği ilaçları kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Fakat iltihaba bağlı ilerleyen bir boğaz ağrısı değilse bitkisel besinlerden de faydalanabilirsiniz.
Boğaz ağrısı ya da üst solunum yolları enfeksiyonu amacıyla kaynamış suyun amacıylae 1 çay kaşığı kadar iyotsuz tuz koyarak gargara yapabilirsiniz. Bu çözelti hem boğaz ağrısına hem de boğaz yollarındaki enfeksiyon hastalıklarına iyi gelmektedir. Saat başı 10 ila 15 saniye süresince gargara gerçekleştirmek hem bozulan pH oranının düzelmesine yardımcı olur, hem de şişlik ve mikroplara karşı da son derece etkilidir.

Boğaz ağrısı amacıyla evde yapabileceğiniz yöntemlerden biri de zencefil karışımıdır. Zencefil çoğu hastalığın da tedavisinde kullanılmaktadır. 1 tatlı kaşığı balın amacıylae az bir oran toz zencefil karıştırarak sabahları günde bir defa tüketebilirsiniz.

Boğaz ağrısına iyi gelen gargara yöntemlerinden biri de elma sirkesi gargarasıdır. Sirkenin ana maddesi olan asetik asit bakterilerle savaşmada son derece başarılıdır. Genellikle öksürük ve boğaz ağrılarının giderilmesinde elma sirkesinin son derece yararlı bulunduğu bilinmektedir. 1 fincan ılık suyun amacıylae 2 çorba kaşığına elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Bu karışım antibakteriyel bilhassare sahip bulunduğu amacıyla boğaz ağrısına karşı da son derece iyi gelmektedir.
Yine grip ve soğuk algınlığına karşı en sık sarfedilen yöntemlerden birisi de ıhlamur çayıdır. Ihlamur, aynı vakitte iltihaplanmayı engelleyici ve ağrı kesici bilhassare de sahiptir. Boğaz ağrıları ve bulaşmalarına karşı ıhlamur çayını da tüketebilirsiniz.

YASAKLANDINIZ!..