
Ziraat Bankası bireysel emeklilik sistemi iptali oldukça kolay. En az zararla zorunlu olarak sisteme dahil olunan bireysel emeklilik sisteminden ayrılabilirsiniz. Makale içerisinde sıralayacağımız koşullara göre, uygun zamanı bekleyerek belirttiğimiz yöntemlerle bireysel emeklilik sistemini iptal edebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi Kesintileri
SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı gibi kamu kurumlarının yanında özel bir emeklilik sistemi ile beraber tamamlayıcı görevi olan bireysel emeklilik sisteminde, taahhüt edilen süre dışında iptal edilmesi halinde belirli kesintiler olur. Normal dönem içerisinde yatırılan tutarın %25’i kadar devlet desteği verilmektedir. Bu destek, o yılın asgari ücret brüt tutarının maksimum 3/1’i kadar olur. Aşağıda belirli dönem bireysel emeklilik sistemine yatırım yapanlar için yapılacak kesintiler listelenmiştir.
- İlk 2 ay içerisinde iptal edilmesi durumunda herhangi bir kesinti yaşanılmaz. Otomatik olarak maaşınızdan kesinti yapılarak ödenen yatırımlar ve dahil olduğunuz fonlardaki kazançlarınız hesaplarınıza gönderilir.
- Bireysel emeklilik sisteminin ilk 3 yıl içerisinde iptali durumunda, devlet tarafından verilen desteğin tamamı geri alınır.
- Bireysel emeklilik sistemine 3 ve 6 yıl arasında yatırım yapıldığı durumda, devlet tarafından verilen desteğin %85’i geri alınır.
- Bireysel emeklilik sisteminde 6 ve 10 yıl kalındığı durumda, devlet tarafından yapılan yardımların %65’i geri alınır.
- Bireysel emeklilik sisteminde maaş hakkı kazanmak için minimum 10 yıl boyunca yatırım yapılıp, 56 yaşına kadar beklenmelidir. Sistem içerisinde 10 yıl kaldıktan sonra 56 yaşını beklemeden iptal edilmek istenirse, devlet tarafından yapılan yardımların %40’ı geri alınır.
Bu kesintiler haricinde emeklilik için 56 yaşına gelmemiş veya 10 yıl boyunca yatırım yapmamış vatandaşların sistemden ayrılması durumunda, devlet desteği ve fonlardan yaptıkları kazançlardan %15 stopaj kesintisi gerçekleşir. 10 yıl yatırım yapılıp, 56 yaşına kadar sistemde kalmayan vatandaşlar için ise yapılacak stopaj kesintisi %10’dur. Burada stratejik olarak düşünülmesi gerekmektedir. Farklı yıllarda yapılacak emeklilik sistemleri için devlet tarafından verilen destek kesintileri farklılaşacağı için uygun zaman beklenmelidir.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İptal Edilir ?
Bireysel emeklilik sistemi iptalini ziraat bankası şubelerine gitmeden de yapabilirsiniz. Makalemizin başında iptal edilmesi durumunda yapılacak kesintilerden bahsetmiştik. Stratejik olarak uygun zaman beklendikten sonra aşağıdaki yöntemlerle iptal işlemini yapabilirsiniz. Mesai saatleri dışında iptal işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız, internet bankacılığı yöntemlerini tercih edebilirsiniz.
- Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi internet sitesi üzerinden Değişiklik ve Talepler menüsüne giriş yapın. Ardından Otomatik Katılımlı Sözleşmeler bölümünden Cayma talebi oluşturun. Cayma talebiniz 3 iş günü içerisinde sonuçlanacak ve tarafınıza sms yoluyla bilgilendirme yapılacaktır.
- Ziraat Bankası mobil bankacılık uygulamasıyla da bireysel emeklilik sistemini iptal edebilirsiniz. Bunun için uygulamaya giriş yaptıktan sonra yine internet sitesindeki gibi “değişiklik ve talepler” sekmesinden otomatik katılımlı sözleşmeler bölümüne girin. Sekme içerisinden cayma talebi oluşturarak iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Mobil bankacılık konusunda yardım almak istiyorsanız, Ziraat Bankası internet bankacılığı makalemizi inceleyebilirsiniz.
- Bir diğer yöntem ise telefon bankacılığıdır. Ziraat sigorta ve ziraat emeklilik için kullanılan müşteri hizmetleri ücretsiz telefon numarası “0850 222 97 00” dır. Bu numarayı tuşladıktan sonra bireysel emeklilik sistemi için 1’i tuşlamanız gerekmektedir. Ardından bireysel işlemleri için tekrardan 1’i tuşlayın ve müşteri hizmetlerine bağlanın. Telefon bankacılığı ile sadece mesai saatleri içerisinde yani hafta içi 09.00-17.00 saatleri arasında destek verilmektedir. Eğer uygun saatler dışında iptal etmek istiyorsanız diğer seçenekleri kullanabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi İptali İçin Nedenler
- İşveren inisiyatifi doğrultusunda bireysel emeklilik sitemlerine dahil olunduğu durumda, verilen maaş üzerinden kesinti yapılır. İptal etmeniz durumunda bu kesinti de maaşınıza eklenir.
- Bütün dünyada süre gelen ekonomik krizler ülkemizde de büyük oranda etkisini gösteriyor. Emeklilik fonunda olabilecek bir dalgalanma yatırımlarınızı negatif olarak etkileyebilir.
- Her geçen yıl enflasyon oranları artmaktadır. Devlet tarafından yapılan %25 destek, bu enflasyon oranlarıyla rekabet edemeyebilir. Farklı yatırım araçlarına yönelerek daha fazla kâr edebilirsiniz.
- Son dönemlerde yaşanan döviz ve çeşitli madeni kaynaklarda fiyat dengesizliği yaşanıyor. Eğer katılım yöntemiyle helal bir şekilde kâr etmek istiyorsanız genellikle bu kaynaklar üzerinden yatırım yapan fonlara yönelir ve risk almış olursunuz. Bunun yerine Katılım Bankalarının uyguladığı vadeli hesap veya altın programlarına dahil olabilirsiniz.
Paranızı farklı yatırım araçlarıyla değerlendirmek istiyorsanız, Finans ve ekonomi kategorimizde bulunan güncel kampanyaları takip edebilirsiniz. Soru, görüş ve yorumlarınızı sitemizin alt tarafında bulunan “yorum gönder” butonunu kullanarak bizlere ulaştırabilirsiniz.