hava 14° Orta
DOLAR 19,0540 % % 0.13
EURO 20,5095 % % -0.63
GRAM ALTIN 1.211,97 % % -0,66
ÇEYREK A. 1.981,56 % % -0,66
BITCOIN 546.608 % 0.909
SON DAKİKA
Google News

İSTANBUL DA HASARLI BİNA SAYISI 90 BİNE YAKLAŞTI

Son Güncelleme :

01 Mart 2023 - 13:17

İSTANBUL DA HASARLI BİNA SAYISI 90 BİNE YAKLAŞTI

İSTANBUL BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU RESMİ SAYIYI AÇIKLADI

Başkan İmamoğlu, İstanbul’da riskli binaları depreme karşı güvenilir duruma getirmenin maliyetinin 360 milyar lirayı geçtiğini söyledi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, mega şehirde 90 bin binanın tamamıyla yıkılma riski taşıdığını ve bunların depreme sağlam duruma getirilmesinin maliyetinin 360 milyar lirayı geçebileceğini söyledi. İmamoğlu, “İstanbul’da bu (deprem) faciasının yaşanmasına izin vermeyeceğim” dedi.

İstan-bul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 25 Şubat’ta İstanbul’da ağır hasar görmüş binaları güçlendirme maliyetinin 360 milyar lirayı geçebileceğini söyledi.

“90.000 ağır hasar görmüş (artık çökme riski olan) binadan bahsediyoruz. Daha fazlasıyla karşılaşmak mümkündür. Bu binaları güvenilir duruma getirmenin maliyeti 360 milyar lirayı geçebilir. Bu, büyükşehir belediyemizin senelik bütçesinin nerdeyse üç katı” dedi.

İmamoğlu, “Hükümetimize bir davet gerçekleştirmek istiyorum, gelin şehirleri rahatlatmak amacıyla beraber mücadele edelim” dedi.

İSTANBUL

İmamoğlu, belediye ekiplerinin son 3 senede 107 bin binayı deprem güvenilirğini denetim etmek amacıyla ziyaret ettiğini fakat yalnızca 29 bin binada oturanların araştırma izni verdiğini söyledi.

“Maraş depreminden sonra (6 Şubat’ta) bize başvuran vatandaşlarımızın adedi birkaç gün içerisinde (binalarının güvenilirğini denetim etmek amacıyla) 100.000’e ulaştı. Bu endişeyi hafife alamayız. Vatandaşlarımız endişelenmekte haklı” dedi.

“Daha evvelce lüzumlu önlemlerin alınmadığı ve ardından (6 Şubat depremlerinden sonra) süratli aksiyon alınmadığı bir afet ve kaos içerisinde çok şey kaybettik. Bu manzarayı gören hiçbir vatandaş hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam edemez” dedi.

İmamoğlu, belediyenin depreme hazırlık yol haritasını da paylaşacağını kaydetti.

“Deprem bölgesine sık sık gittim. Devam edeceğiz. Gördüklerim beni derinden etkiledi. İstanbul’da bu trajedinin yaşanmasına ne pahasına olursa olsun izin vermeyeceğim. Bunu hepinizin huzurunda yine beyan ediyor ve söz veriyorum” dedi.

Uzmanlar, yakın ileride İstanbul’u 7’nin üstünde büyük bir depremin vurmasını bekliyorlar. Uzun vakittir beklenilen depremin şehirde büyük bir parasal yıkıma yol açması bekleniyor ve uzmanlar, metropoldeki inşaatın depreme hazırlıklı olma ihtimalinin düşük bulunduğuna sık sık ilgi çekiyor.

İst-anbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, megaşehirde büyük bir depremde yıkılma riski olan 90 bin yapı bulunduğu ikazında bulundu.

“(Megakentin belediye başkanlığı görevini) devraldığımızda evvelceki yönetimin kayıtlarında 40.000-50.000 riskli yapıdan bahsediliyordu. Yaptığımız çalışmalarda şu an itibariyle 90.000 kadar ağır hasar görmüş artık yıkılma riski olan yapı bulunduğunu ön görü ediyoruz. Bunların arasında işyerleri ve evler var. (Yapıların yenilenmesi anlamında) çok süratli hareket etmemiz lüzumluliğinin bilincindeyiz” dedi.

Bugüne kadar 317 bin yapıya, mega şehirde deprem yapı yönetmeliğine uymayan binalar amacıyla af çıkarıldığını söyledi. “Devlet bunu yapmamalıydı (af çıkarmalıydı). Binalar zarar görür, hatalı yerde olur, yıkılır. İstanbul bu tür bir anlayışla yönetilemez…Keşke İstanbullulara ‘Evlerinizde dinlenin, huzur içerisinde uyuyun’ diyebilseydim” dedi.

EVLERİNİZ DE DİNLENİN

Bir binaya af çıkarılıp, alakalı para cezası ödenirse, yapı ve deprem yönetmeliğinde kabul edilen alakalı lüzumlulikleri karşılamadığı durumda yapı yıkılmaz.

Uzmanlar, yakın ileride İsta-nbul’u 7’nin üstünde büyük bir depremin vurmasını beklerken İmamoğlu, deprem komitesi kurulması lüzumluliğini vurguladı. Önerisini hükümete anlattığını, hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bununla alakalı bir taslak bile sunduğunu söyledi.

(Şehircilik) Bakanlığı, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, inşaat ve yapı sektörü, finans sektörü, sigorta sektörü ve mahalle temsilcilerinden meydana gelen bir mekanizmadan bahsediyorum” dedi.