
Hangi Ay Hangi Balıklar Tüketilmelidir?
Kırmızı et ve tavuk etine göre daha az düzeyde yağ ve doymuş yağ sahibi olan balık, Omega 3’ün yanında kaliteli proteinler, vitaminler ve mineraller tarafından çok varlıklı bir besin.
Balığın faydaları
Bal-ık; folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum gibi mineraller içeriğiyle de çok varlıklı bir besin ve iyi bir protein kaynağı. B grubu vitaminlerden tiamin (B1), niasin (B3), pridoksin (B6), B12 ve yağda eriyen vitaminlerden A ve D’nin iyi kaynakları olarak kabul edilen balığın 100 gramı, bilhassa A vitamini ihtiyacının yüzde 10-15’ini karşılıyor” dedi.
Her balık mevsiminde sıhhatli!
B-alık, vitamin, mineral bakımından son derece varlıklı bir besin olmakla beraber beynin kullandığı omega yağ asitlerince de çok varlıklıdır ve en muhimi mevsiminde b-alık tüketmektir.
Örnek vermek gerekirse, kış mevsiminin dışında tüketilen hamsi ve palamut, yaz aylarında tüketilen lüfer ve kefalden çok da bir deva beklemek doğru değildir. Bunun yerine, kış bitimine doğru yiyebileceğimiz bir kalkan, ilkbahar mevsiminde yenecek levrek ve mezgit, yaz mevsimi sonuna doğru yiyebileceğimiz çipura bizim amacıyla çok daha sıhhatli ve doğru bir tercih olacaktır.
Hangi ay hangi balıklar tüketilebilir?
Aylara göre tüketim balık takvimi:
Ocak: Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç Ocak ayında en bol dönemini yaşam sürdüren bal-ıklardır.
Şubat: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
Mart: Gümüş, izmarit, mezgit, kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol tespit edilen ba-lıklarındandır.
Nisan: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir. Nisan ayında en çok avlanan bal-ıklar kalkan, levrek, mercandır.
Mayıs: Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığı en lezzetli balıklardır. Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar tarafından çok varlıklı çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında lezzetle tüketilebilir.
Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balı-klardandır.
Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli bal-ıklarıdır. İstavrit çok lezzetlidir.
Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit gene en lezzetli bal-ıktır.
Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
Ekim: Ba-lık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır.
Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir. Kasım ve Aralık, lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun bulunduğu zamandır.
Aralık: Uskumru, lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir, bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli bulunduğu zamandır.
Pişirme yöntemine ilgi!
İçeriğindeki sıhhatli yağların bozulmaması ve çok yağ tüketiminden uzak durmak amacıyla balığı yağda kızartmak yerine, haftada en az iki kez fırında, ızgara ya da buğulama olarak tüketmeyi ihmal etmeyin. Çok üzücü ama senede şahıs başında yalnızca 8 kg balık tükettiğimizi biliyor muydunuz? Haftada en az 2 gün mevsiminde b-alık tüketmeye ilgi edelim.