
Deprem Nedir ? Neden Olur ?
Deprem Nedir ?
Deprem nedir ; yer kabuğundaki birtakım jeolojik hadiseler sonucunda yerin sarsılmasıdır.
Her sene sonsuz deprem bulunduğu durumda bunların pek azı yeryüzünde duyulur. Çünkü bu depremlerin mühim bir alanı deniz altında, bir alanı da insan oturmayan bölgelerde olur. Depremler bir şehrin bulunduğu yerde olursa o vakit büyük zarar verir.
Deprem natural afetlerin en büyüklerinden biridir. Büyük şehirleri yerle bir eder, yangınlar çıkarır, binlerce insanın ölümüne sebep olur. Denizlerde olan kuvvetli depremlerin ortaya getirdiği dalgalar kenar şehirleri amacıyla büyük bir tehlikedir.
Deprem Neden Olur?
İlk insanlar depremlerin denizaltında, ya da yeraltında yaşam sürdüren büyük hayvanların kıpırdanmalarından ortaya gelen sarsıntılar sanırlardı. Bilim geliştikçe bu alandaki araştırmalar, yorumlar da daha bilimsel bir yönde gelişmeye başladı.
Bugün biliyoruz ki depremler en çok yer kabuğunun oran olarak yeni vakitlerde kıvrılmış ve kırılmış olan, kırılan parçaları şimdilik yerine oturmamış tespit edilen bölgelerde olur. Yerin içi detaylı kuvvetlerin tesiri altındadır. Bu kuvvetlerin ortaya getirdiği basınç yeraltındaki kayaların kırılıp yerleşmesine yol açar. Deprem bu vaka sonucunda ortaya gelir. Birçok kimseler depreme yanardağların sebep bulunduğunu sanırlar. Aslında, yanardağlar da depremleri ortaya getiren sebepler yüzünden olur. Zaten bir yanardağın püskürdüğü vakit çevresini sarması önemsizdir.
Ayrıca, kaya tuzu ve gibs gibi basitçe eriyen maddelerin çok bulunduğu yerlerdeki büyük mağaraların çökmesi de depremlere yol açar.
Yerkabuğunun genel yapısı incelenince anlaşılıyor ki depremler fazlalıkla yeryüzünün en inişli çıkışlı yerlerinde ortaya gelmektedir. Yüksek dağlarla derin vadilerin birleştiği, ya da dağ yamaçlarının denizin derinliklerine kadar indiği ülkeler deprem felâketine en sık uğrayan bölgelerdir.
Dünyanın yüksekliklerini, derinliklerini gösteren bir haritayı inceleyecek olursak deprem kuşağının nerelerden geçtiğini anlamakta güçlük çekmeyiz. Bu kUşak, Amerika’nın Büyük Okyanus kenarlarını, Japonya’nın doğu kenarlarını, Antiller’i, Himalayalar’ın güney eteklerini, İtalya’yı, Yunanistan’ı ve Anadolu’yu amacıylae alır. Ülkemiz, deprem kuşağı üstünde yer aldığından bizde de vakit vakit çok kuvvetli depremler görülmüştür. Kırşehir, Erzincan, Adapazarı, Gönen, Fethiye, Dinar, Düzce ve Erciş depremleri yakın tarihlerde ortaya gelmiş, her biri büyük can ve mal kayıbı ile tamamlanmış başlıca depremlerdir,. Bununla beraber, ülkemizin Qrta ve Güneydoğu Anadolu’daki birtakım bölümlerinde, Toroslar’ın ve Karadeniz dağlarının birtakım yönlerinde depremler daha seyrek, daha zayıf olarak ortaya gelir. En çok sarsılan ve en büyük zarar gören bölgelerimiz, yerkabuğunun faylarla parçalanmış bulunduğu çöküntü ovalarıdır.